Đukanovićeva savjetnica: Nova Vlada ne shvata šta je kohabitacija

 Đukanovićeva savjetnica: Nova Vlada ne shvata šta je kohabitacija

Foto: FOS Media

Nova Vlada nije još shvatila da je rezultat izbora u Crnoj Gori kohabitacija i da ona funkcioniše samo ako strane sarađuju, poručila je savjetnica predsjednika Crne Gore za vanjsku politiku Tamara Brajović.

Ona kaže da apsolutno nije tačno da je, kako se navodi u reagovanju Ministarstva vanjskih poslova (MVP), potpis ukaza Predsjednika protokolarnog karaktera.

To je, kako ističe Brajović, još jedna igra riječima i skretanje pažnje sa suštine nadležnosti.

“Pojašnjenja radi, Predsjednik ne potpisuje ukaz, kako to jednostavno predstavlja MVP, već donosi i izdaje ukaz kojim sprovodi svoju odluku da opozove ambasadora na predlog koji je utvrdila Vlada. Dakle, Vlada i MVP samo predlažu, a onaj ko predlog pretvara u konačnu formu opoziva je Oredsjednik”, pojašnjava Brajović.

MVP, kako dodaje, svjesno sopstvenog nečinjenja ili propusta, izbjeglo je i da odgovori na izostanak djelovanja u skladu sa članom 7 Zakona o vanjskim poslovima.

„MVP kaže da Zakon o vanjskim poslovima ne propisuje razloge za opoziv. Tačno, kao što Zakon ne propisuje ni razloge za postavljenje ambasadora. Što ne znači da se o razlozima ne raspravlja i da se isti ne utvrđuju, a o njima obavještava onaj bez koga se predlog ne može pretvoriti u konačno djelo, a to je opet Predsjednik”, ističe Brajović.

Kao što je predsjednik u svom obrazloženju naveo, postoji praksa prethodnih vanjskopolitičkih konsultacija na kojima se raspravljaju razlozi i za postavljenje i za opoziv šefova DKP-a.

Takva praksa je, kako navodi Brajović, poštovana u svakom prethodnom slučaju.

“Zašto to nije urađeno u ovom slučaju pitanje je za MVP? Već postaje uobičajeno da se od strane Vlade Crne Gore Predsjednikovo poštovanje Ustava i zakona ocjenjuje i doživljava kao opstrukcija. Međutim, očigledno je, stvarnost pokazuje,da nova Vlada nije još shvatila da je rezultat izbora u Crnoj Gori kohabitacija i da ona funkcioniše samo ako strane sarađuju. Saradnja pretpostavlja komunikaciju i konsultacije, a to bi resoru zaduženom za vanjsku politiku i diplomatiju trebalo biti najlakše za sprovođenje. Njihove unutrašnjo-političke opservacije, koje nijesu svojstvene tom resoru, ne bih ni da komentarišem“, navodi Brajović.

Što se tiče pojedinačnog slučaja opoziva, koji se pominje bez navođenja preciznijih informacija, kako navodi, Brajović opet u formi koja nije potvrda otvorene komunikacije i razmjene informacija između organa koji vrše izvršnu vlast u ovoj oblasti, iz, “složićemo se, veoma važne i prijateljske zemlje, to je bilo 2018.”.

“Ono što je izostalo u reagovanju MVP, ambasador je opozvan zbog ispunjenja uslova za odlazak u penziju, što je inače poznata praksa u našoj diplomatiji”, zaključila je Brajović.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja