Đukanović: Amfilohije u startu nije odbacio ideju da se crkva zove Pravoslavna

 Đukanović: Amfilohije u startu nije odbacio ideju da se crkva zove Pravoslavna

Foto: FOS Media

Demokratska partija socijalista snosi dio odgovornosti za jačanje Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, ali da se to nije događalo slučajno, već je imalo svoju predistoriju, kazao je predsjednik Milo Đukanović.

On je rekao da je sa pokojnim mitropolitom Amfilohijem odmah nakon referenduma o nezavisnosti 2006. godine razgovarao o tome da se crkva u Crnoj Gori zove Pravoslavna, bez nacionalnog predznaka, i da „ta ideja na startu nije bila odbačena“.

Đukanović je u intervjuu Beti, kazao da je, nakon referenduma 2006. godine, formiran Episkopski savjet koji je SPC u Crnoj Gori dao određenu autonomiju što se „smatralo kao odličan korak“.

On je rekao da nema nikakvu sumnju da će Zakon o slobodi vjeroispovijesti biti prije ili kasnije dio pravnog pokreta Crne Gore, ali i dodao da ga je trebalo ranije usvojiti.

Đukanović je kazao da je prepisivanje sporne imovine počelo prije devedesetih godina, ali i da ga je bilo za vrijeme njegove vladavine.

Kako je dodao, Amfilohije niti bilo ko drugi ga nije pobijedio na ovim izborima iako je „čuo takve komentare od onih ljudi ništa ne rade za 30 godina nego priželjkuju njegov poraz“.

Na pitanje zašto nije otišao na sahranu Amfilohija, sa kojim je decenijama imao komplikovane odnose ali i susrete, on je rekao da je smatrao da je „primjeren odnos“ da pošalje telegram SPC, njenom sveštenstvu i vjernicima.

„Nijesam bio objektivno spriječen, nego je to bila moja procjena mjere odnosa prema tom činu“, kazao je Đukanović.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja