CUE Podgorica nagrađen Zelenim ključem

 CUE Podgorica nagrađen Zelenim ključem

Foto: Hotel CUE

CUE Podgorica je nagrađen Zelenim ključem (Green Key), vodećom internacionalnom ekološkom oznakom za turističke i ugostiteljske objekte, a na osnovu ispunjenih brojnih ekoloških kriterijuma. Time se dokazuje odgovoran odnos ovog hotela prema životnoj sredini i lokalnoj zajednici u kojoj posluje. CUE Podgorica je prvi hotel koji je dobio Zeleni ključ u glavnom gradu.

Kako je saopšteno iz kompanije, od samog otvaranja 2016. godine, hotel je u potpunosti posvećen smanjenju uticaja na životnu sredinu primjenom trajne strategije koja se temelji na njenoj zaštiti. U prilog tome ide i činjenica da je vlasnička kompanija Story Hospitality ostvarila globalno partnerstvo s Green Key-em, sa ciljem da se sertifikuju svi hoteli iz grupacije.

Naglašavajući zadovoljstvo zbog dobijanja prestižne ekološke oznake, Jelena Ognjenović, generalna menadžerka CUE Podgorica, kazala je da je briga o životnoj sredini u osnovnoj poslovnoj funkciji CUE Podgorica:

„Mi kontinuirano poboljšavamo svoje performanse u identifikovanju i smanjenju rasipnih praksi, čuvamo prirodne resurse i uključujemo aspekte održivosti u naše svakodnevne aktivnosti. To znači i angažman svih zainteresovanih strana: gostiju, posjetilaca, kolega i dobavljača, čime omogućujemo i njihov aktivni doprinos zaštiti životne sredine. Održivo okruženje koje CUE Podgorica teži da postigne, donijeće važne dugoročne koristi – između ostalog ekološku, sociokulturnu, zdravstvenu, bezbjednosnu i kvalitativnu. Mnoge aktivnosti koje unaprijeđuju održivost rezultiraće i srednjoročnim ili dugoročnim uštedama, koje mogu biti reinvestirane – opet u ekološke svrhe.“

Audrey Sabet, Green Key auditor i nacionalni operater programa Zeleni ključ je kazala:

„CUE Podgorica je savršen primjer kako nove tehnologije doprinose boljoj zaštiti naše životne sredine. Saradnja, inovacije i odlučnost, osnovna su strategija CUE Podgorica kada je u pitanju održivost. Zeleni ključ Crne Gore ima veliku čast što ubraja ovaj hotel među svoje članove i raduje se uspješnom dugoročnom partnerstvu.“

Saša Karajović iz NVO “ECOM” i nacionalni operater programa Zeleni ključ je kazao da Zeleni ključ predstavlja standarde ekološke odgovornosti i održivog razvoja u okviru turističke industrije, te da ovueko-oznaku trenutno ima preko 3.200 objekata u 65 država:

“Da bi se dobila ova ekološka oznaka potrebno je ispuniti preko 100 imperativnih i preporučujućih kriterijuma u 13 oblasti. Program na svjetskom nivou sprovodi Fondacija za ekološku edukaciju (FEE), a u Crnoj Gori nevladino udruženje ECOM, kao nacionalni operater. Za oznaku Zeleni ključ mogu se kvalifikovati hoteli, manje smještajne jedinice, kampovi i parkovi za odmor, kongresni centri, restorani i druge atrakcije.”

Sanja Marković, Sekretarka OU turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore čestitala je CUE Podgorica, kazavši da je hotel je prošao zahtjevan proces sertifikacije i stekao prava za korišćenje vodeće internacionalne eko-oznake:

“Ispunjavanjem uslova i dobijanjem oznake „Zeleni ključ“ pomaže se održivom razvoju turizma, doprinosi očuvanju životne sredine kao i i smanjenju operativnih troškova objekta, pa očekujemo da će turistička privreda u Crnoj Gori prepoznati značaj ovakve oznake.“

Poruka CUE Podgorica je jasna – ako nešto unaprijedite u svom lokalnom okruženju, to će se projektovati na druge kompanije i pojedince oko vas.

U sastavu žirija, uz gore pomenuta tri člana, bili su:

– Anka Kujović (Ministarstvo ekonomskog razvoja – Direktorat za turizam), predsjednica žirija

– Nikola Ražnatović (Ministarstvo ekonomskog razvoja – Direktorat za turizam),

– Jelena Mugoša (Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma – Direktorat za životnu sredinu),

– Dragana Raonić (Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma – Direktorat za životnu sredinu),

– Biljana Gligorić (NVO “Expeditio), ekspert za energetsku efikasnost.

O Green Key eko-oznaci:

Osnovana 1994. godine. Green Key eko-oznaka predstavlja vodeći standard ekološke odgovornosti i održivog razvoja u okviru turističke industrije. Program Green Key sprovodi Fondacija za ekološku edukaciju (FEE).

Visoki ekološki standardi, koji se očekuju da budu ispunjeni od strane kompanije provjeravaju se preko obimne dokumentacije i čestih posjeta na terenu. Za oznaku Zeleni ključi mogu se kvalifikovati hoteli, manje smještajne jedinice, kampovi i parkovi za odmor, kongresni centri, restorani i dr. Za goste, oznaka Zelenog ključa je dokaz posvećenosti ka smanjenju ekoloških uticaja njihovog boravka.

Program je priznat od strane Svjetske turističke organizacije (UNWTO) i programa Ujedinjenih Nacija za životnu sredinu (UNEP), a kriterijumi programa Zelenog ključa su priznati od strane Svjetskog savjeta za održivi turizam (GSTC). Takođe, Zeleni ključ ima prisnu saradnju sa Surrey Univerzitetom u Engleskoj, odakle dobija podršku baziranu na nauci i istraživanjima. Lokalno gledajući, Zeleni ključ je podržan od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma i Privredne komore Crne Gore.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još