Crna Gora spremna da pruži ekspertsku pomoć Bosni i Hercegovini na evropskom putu

 Crna Gora spremna da pruži ekspertsku pomoć Bosni i Hercegovini na evropskom putu

Foto: MVP

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović razgovarao je telefonskim putem sa zamjenicom predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministarkom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković i tom prilikom istakao da Crna Gora i Bosna i Hercegovina, kao dvije prijateljske, susjedne države, imaju zajednički interes u pogledu održivog razvoja, stabilnosti i blagostanja na Zapadnom Balkanu, stoga je od posebne važnosti održati visok nivo saradnje i frekventnu komunikaciju u periodu koji slijedi.

“Crna Gora će nastaviti da njeguje dobrosusjedske odnose i da promoviše doktrinu ,,nula problema“, na šta nas obavezuje tradicija, kulturološka sličnost, zajednička istorija i zajednička budućnost“, naglasio je Radulović.

Dodao je da se nada da će Bosna i Hercegovina nastaviti sa ispunjavanjem obaveza na evropskom putu, kako bi u najskorijem periodu dobili status kandidata, te, na toj liniji, izrazio je spremnost Crne Gore da pruži ekspertsku pomoć i prenese iskustva iz domena integracionih procesa.

Ministarka Turković je čestitala Raduloviću na imenovanju na dužnost šefa crnogorske diplomatije, poželivši mu uspješan mandat, uvjerena da će Crna Gora nastaviti da postiže dobre rezultate na vanjskopolitičkom planu.

Izrazila je opredijeljenost Bosne i Hercegovine u pravcu nastavka odlične bilateralne saradnje, te naglasila važnost konstruktivne regionalne saradnje u cilju izgradnje prosperitetne budućnosti Zapadnog Balkana.

Sagovornici su izrazili spremnost za održavanje bliske i otvorene komunikacije, te dogovorili posjetu ministarke Turković Crnoj Gori, kada okolnosti u kontekstu globalne pandemije omoguće direktne susrete.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još