Cijene nafte u prošloj godini pale više od 20 odsto

 Cijene nafte u prošloj godini pale više od 20 odsto

Foto: Pixabay

Cijene nafte su prethodne sedmice blago porasle, ali su u cijeloj prošloj godini pale više od 20 odsto, jer je koronakriza izazvala pad potražnje za “crnim zlatom“.

Cijena barela na londonskom tržištu prošle sedmice je porasla jedan odsto, na 51,8 USD, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,6 odsto na 48,52 USD.

U cijeloj prošloj godini na londonskom tržištu cijena barela je pala 21,5 odsto, a na američkom 20,5 odsto, prenosi Hina.

U martu i aprilu prošle godine, tokom prvog talasa pandemije koronavirusa koji su vlasti nastojale da suzbiju ograničenjem kretanja i zatvaranjem poslovanja, cijene nafte su oštro pale i zaronile na najniže vrijednosti u posljednjih 20-ak godina.

Tako je, na primjer, zbog oštrog pada potražnje, na londonskom tržištu cijena barela potonula na samo 15,98 USD, najniže od 1999. godine.

Na američkom tržištu trgovci su jedno kraće vrijeme čak i plaćali kupcima samo da bi preuzeli naftu kako bi izbjegli visoke troškove skladištenja.

Zbog toga je u jednom trenutku cijena barela pala i u negativno područje.

No, kasnije su cijene nadoknadile veliki dio gubitaka, zahvaljujući ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajnim mjerama u najvećim svjetskim ekonomijama, što je podstaklo oporavak privrednih aktivnosti, a time i potražnje za naftom.

Posljednjih mjeseci cijene su rasle zahvaljujući razvoju vakcine protiv koronavirusa, što je podstaklo nadu da će se uskoro ekonomske aktivnosti u svijetu normalizovati, a potražnja za ‘crnim zlatom’ porasti.

No, broj zaraženih koronavirusom i dalje raste u mnogim zemljama svijeta, a pojavio se i novi soj virusa, koji se širi brže od dosadašnjeg. Zbog toga su trgovci na oprezu.

Anketa koju je Reuters sproveo među trgovcima pokazuje da ne očekuju značajniji rast cijena u ovoj godini.

Dalje kretanje cijena nafte zavisiće najviše od toga koliko će se brzo svjetska ekonomija, a time i potražnja za naftom, oporavljati od koronakrize.

Trgovci s pažnjom prate i proizvodnju.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici trebalo bi u januaru da povećaju proizvodnju za 500 hiljada barela dnevno.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja