Ćalović Marković: Kineski izvođač godinama devastirao Taru

 Ćalović Marković: Kineski izvođač godinama devastirao Taru

PR Centar

Šefica stručnog tima Nacionalnog savjeta za borbu protiv visoke korupcije Vanja Ćalović Marković saopštila je da je devastacija korita Tare, tokom izgradnje prve dionice autoputa, trajala tri godine.

Ona je na pres konferenciji saopštila da prikupljena dokumentacija pokazuje da je od početka izgradnje auto-puta kineski izvođač radova godinama devastirao životnu sredinu, a naročito rijeku Taru.

„Devastacija korita rijeke Tare dešavala se 2017, 2018. i 2019. godine. U septembru 2020. nasipanjem je prekinut tok rijeke Tare. Toliko je materijala deponovano da joj je prekinut tok. U septembru 2020. godine Tare nema“, rekla je Ćalović-Marković, prenosi portal RTCG.

Kazala je i da je januaru ove godine materijal i dalje bio deponovan niz nasip rijeke Tare.

Posljedice devastacije će biti trajne, a pitanje je ko će sve da plati.

Ćalović Marković je saopštilo da se u jednom periodu mjesečno za avio-karte, za kineske radove na autoput, izdvajalo 100.000 eura.

Veliki troškovi su bili, kaže, i za potrebe kantine: „Za samo devet mjeseci iznosili su 500.000 eura“, kazala je Ćalović-Marković, navodeći da su to pitanja o kojima će morati otvorenije da se govori.

Ona je kazala da je druga dionica autoputa trebalo da prođe direktno kroz Skadarsko jezero, zbog čega očekuje reakciju nove Vlade Crne Gore.

Uprkos tome što se mnoge afere otkrivaju sa dokazima, ona kaže da se „ništa ne dešava“.

„Ova vlada mora da počne da ispravlja nepravde. Zna se ko to treba da uradi“, rekla je Ćalović-Marković, navodeći da bi nove tužioce trebalo sačekati sa spremnim papirima.

Crna Gora, kaže Ćalović-Marković, nema stručnjake koji bi adekvatno mogli da procijene stanje na Tari. Teško će biti naći ljude koji bi analizirali situaciju, a da nijesu u konfliktu interesa.

Zbog toga bi Crna Gora, kako je rekla, trebalo da obrati za pomoć Evropskom unijom (EU).

„Što ćemo mi sad da radimo s Kinezima, koji to rade danas? To je sad ključno pitanje. Da zaustavimo da se ovo radi, i da ih ne pustimo da odu u Kinu, a da ne plate ovo što su uradili“, rekla je Ćalović-Marković.

Abazović: Procesuirati odgovorne

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je nema niko nikakvu potrebu da bilo šta skriva u vezi s projektom autoputa. On je stava da bi svi dokumenti, za koje nema oznake tajnosti, trebalo da budu objavljeni.

„Ne vidim razlog da ima restrikcija da građani ne budu do kraja obaviješteni o svim aktivnostima koje se tiču autoputa“, rekao je Abazović.

On je rekao tužioci moraju da rade da bi neko osjetio pravde: „Zato je napor da se u tužilaštvu dese promjene“.

Kaže da ne zna koliko će vremena biti potrebno da se ispravi šteta koja se desila na Tari.

„Ja sam za ovu varijantu da se procesuiraju odgovorni, a da ekolozi i stručna javnost da neki stručni sud kako do saniranja rijeke“, rekao je Abazović.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još