Čak 44 odsto mladih ne želi da se vakciniše

 Čak 44 odsto mladih ne želi da se vakciniše

Foto: Pixabay

U Crnoj Gori čak 44 odsto mladih ne želi da se vakciniše protiv koronavirusa, pokazalo je istraživanje Centra za afirmaciju i razvoj mladih.

Predsjednik te nevladine organizacije Miloš Mašković kazao je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore da čak 67 odsto mladih ima predrasude o vakcini Astra Zeneka, oko 28 odsto vakcinisalo bi se Sputnjikom V, a za 27 odsto to nije važno.

“Oko 15 odsto mladih ima predrasude o cjelokupnom procesu vakcinacije, što bi trebalo riješiti edukacijom”, naveo je Mašković.

U istraživanju je učestvovalo više od hiljadu osoba sa teritorije cijele Crne Gore, uzrasta od 15 do 30 godina.

“Zabrinjava nas podatak da 44 odsto mladih u Crnoj Gori ne želi da se vakciniše, a čak 75 odsto njih se uopšte nije ni prijavilo”, kazao je Mašković, prenosi portal RTCG.

U Centru za afirmaciju i razvoj mladih smatraju da postoji više uzroka za takav rezultat istraživanja.

“Počev od veoma slabe kampanje koju sprovodi, odnosno ne sprovodi zdravstveni sistem. Po našem mišljenju, sa kampanjom se trebalo krenuti ranije i intenzivnije, s akcentom na mlade ljude koji dolaze u kontakt sa velikim brojem ljudi”, kazao je Mašković.

Istraživanje je pokazalo da 65 odsto mladih smatra da vakcinacija protiv kovida 19 ne bi trebalo da bude obavezna.

“Mislim da bi mladima trebalo ostaviti slobodu izbora, ali kvalitetna kampanja bi nas dovela da imamo veliki broj prijavljenih za vakcinaciju”, smatra Mašković.

Glavna sestra za imunizaciju, Aida Piranić, kazala je da se veliki broj mladih svakodnevno prijavljuje i interesuje za imunizaciju.

“Nadam se, ipak, da će mladi poslušati glas struke i da će se vakcinisati. Želim da istaknem da svakodnevna istraživanja pokazuju da nema nuspojava o kojima čitaju na društvenim mrežama”, rekla je Piranić.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još