Brkovići i Popović osumnjičeni da su Vektra Boku oštetili za još 650.000 eura

 Brkovići i Popović osumnjičeni da su Vektra Boku oštetili za još 650.000 eura

Foto: Printscreen

Specijalno državno tužilastvo proširilo je istragu u odnosu na biznismena Dragana Brkovića, njegove sinove Borisa i Bojana, te izvršnog direktora kompanije „Vektra“ Milića Popovića zbog sumnje da su prilikom privatizacije i reorganizacije preduzeće HTP „Boka“ oštetili za još 650.000 eura, saznaje Pobjeda.

Brkovići i Popović su uhapšeni krajem avgusta nakon čega je Specijalno državno tužilaštvo protiv njih pokrenulo istragu zbog štete od sedam miliona eura koje su, kako se osnovano sumnja, malverzacijama nanijeli „Vektra Boki“ (privatizovana HTP „Boka)“ u toku 2018 i 2019. godine.

U međuvremenu su istražitelji, u istrazi koja se vodi, prikupili nove podatke i dokaze koji ukazuju na sumnju da postoji još inkriminisanih radnji Brkovića i Popovića.

U istrazi je utvrđeno da su okrivljeni u ovom slučaju imovinu nekadašnje HTP „Boke“ prodali zakonito, ali su mimo zakona trošili novac koji je dobijen od prodaje vrijednih nekretnina tog preduzeća.

Prema informacijama Pobjede, istražitelji su kontrolom dokumentacije našli tri ugovora kojima su Brkovići i Popović nenamjenski trošili novac od prodaje autobuske stanice u vlasništvu „Vektra Boke“, dijela imovine poslovnog prostora ,,Služba računovostva“ i dijela poslovnog prostora nekadašnje HTP „Boke“ u Toploj.

Okrivljeni Dragan Brković je kao izvršni direktor „Vektre Montenegro“ krajem oktobra 2017. godine, novcem „Vektra Boke“ dobijenim prodajom autobuske stanice, plaćao poreske obaveze „Vektre Montenegro“ i „Vektre Investments“ u ukupnom iznosu od oko 360.000 eura.

U februaru 2018. Dragan Brković je kao predsjednik Odbora direktora, zajedno sa sinom Bojanom i Popovićem kao članovima, donio odluku da „Vektra Boka“ od sredstava dobijenih prodajom ,Službe računovostva na ime pozajmice prenese „Vektri Optel“ iz Pljevalja 65.000 eura koje nikada nijesu vraćene.

Po istom scenariju, sredinom novembra 2019. Dragan Brković, njegov sin Bojan i Popović donose odluku da se 230.000 eura koje je „Vektra Boka“ dobila od prodaje nekretnine u Toploj pozajmi kompaniji „Vektra investments“, kojom rukovodi Boris Brković, sa rokom vraćanja do 1. februara 2022. godine.

Iz SDT-a su ranije poručili da se na ovome neće stati i da će nastaviti da istražuju poslovanje „Vekta Boke“ od momenta njene privatizacije i sa njom povezanih preduzeća iz Vektra grupe u vlasništvu porodice Brković.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još