Božović kao da se trudi da naruši odnose sa Crnom Gorom

 Božović kao da se trudi da naruši odnose sa Crnom Gorom

foto novosti rs

Ambasador Srbije Vladimir Božović umjesto da svojim primjerom sa te pozicije zbližava dvije susjedne države, kao da se trudi da izjavama trajno naruši odnose sa Crnom Gorom i crnogorskim narodom, smatraju u SDP-u.

„Reći da je sramna Podgorička skupština bila “slobodan izraz narodne volje” može samo neko ko nema veze ni sa istorijom ni sa činjenicama i ko ne poštuje Crnu Goru i Crnogorce“, rekao je član Predsjedništva SDP-a Nikola Đurašković.

Ona je kazao da je Skupština, kojom je ugašena crnogorska država i protjerana kraljevska loza Petrović-Njegoš, na brzinu sastavljena i izabrana, mimo Ustava i zakona Kraljevine Crne Gore i mogućnosti slobodnog izražavanja za većinu tadašnjih stanovnika naše države i da predstavlja sraman i kukavički čin aneksije Crne Gore.

Đurašković je ocijenio da je zbog toga ta i takva “skupština” i dobila adekvatan odgovor na Božić 1919. godine ali i kroz pobjedu crnogorskih partizana.

„Partizana koji će na Osnivačkom kongresu Komunističke Partije Crne Gore 1948. u slobodnoj Prijestonici ponoviti „Takozvano ujedinjenje Crne Gore sa Srbijom u novembru 1918. godine izvršeno je ne samo protiv volje i raspoloženja crnogorskog naroda, nego i uz pomoć bajoneta srpske vojske, i to na najgrublji način, putem sile i prevare”, ukazao je Đurašković.

On je naveo da su ideološki raznorodni pokreti, kraljevski i petrovićevski iz 1919. i republikanski i partizanski iz 1941. godine imali isti stav o tom događaju, kao i Skupština Crne Gore koja je 2018. donijela Rezoluciju o poništenju odluka “Podgoričke skupštine”.

Đurašković smatra da bi to barem trebalo da je poznato Božoviću, ako ne želi da se vraća previše u istoriju.

„Na kraju iskazujemo spremnost da mu u duhu dobrosusjedskih odnosa uručimo dokumentaciju i literaturu o ovom sramnom događaju, kako se ovakvi ponižavajući postupci ne bi ponavljali u budućnosti“, poručio je Đurašković.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja