Bošnjak: U Vladi će biti izmjena vremenom, nakon 200 dana sumiraćemo učinke

 Bošnjak: U Vladi će biti izmjena vremenom, nakon 200 dana sumiraćemo učinke

Foto: FOS Media

Poslanica Pokreta za promjene Branka Bošnjak ocijenila je da će novoformirana Vlada vjerovatno vremenom pretrpjeti rekonstukciju, jer smatra da postojeći model nije najbolje rješenje. Međutim Bošnjak u izjavi poručuje da Vladi treba dati šansu, te da će PZP nakon 200 dana sumirati rezultate.

Ona je kazala da su već prvi koraci Vlade pokazali amaterizam.

‘’Mislim da će ta Vlada trpjeti rekonstrukciju i da će vremenom uvidjeti da tzv. model eksperata bez dana političkoga, a usudiću se reći i skromnog radnog iskustva, posebno o državnom aparatu, nije najbolje rešenje, te da će biti izmjena. Ipak se Vlada po Ustavu bavi unutrašnjom i spoljnom politikom, što znači da morate biti političar. Prvi koraci i prve izjave ove Vlade pokazale su amaterizam u tom dijelu. Ali hoću da im dam šansu da se pokažu, a pomagaćemo konstruktivnim predlozima,pa ćemo poslije 200 dana sumirati učinke’’, navela je Bošnjak.

Ona je kazala da će PZP-u u naredne četiri godine u fokusu biti ekonomsko-socijalna pitanja. Podsjeća da je njen kolega Branko Radulović već iznio 12 predloga koji idu, kako kaže, u pravcu prosperiteta CG.

‘’Pokret za promjene, od svog osnivanja, a to će činiti i ubuduće daje prioritet prvenstveno ekonomskim i socijalnim temama, nudeći konstruktivna i konkretna rješenja, koja će unaprijediti životni standard građana. To smo radili i ranije ali iz pozicije parlamentarne opozicije, uglavnom nijjesmo nailazili na razumijevanje da se ti predlozi stave ni na dnevni red. Sad nam je situacija drugačija i imamo priliku da unaprijedimo i realizujemo naše ideje. Već je predsjednik kluba, profesor Radullović predao 12 rezolucija u skupštinsku proceduru, koje predstavljaju platformu kako da Crna Gora ide naprijed i postane prosperitetna, demokratska, srednje razvijena zemlja, članica EU. To će biti i reper u odnosu na koji ćemo mjeriti učinak Vlade’’, kazala je Bošnjak.

Dodala je da je i ona spremila nekoliko zakona, koje će staviti u proceduru tokom ove sedmice.

‘’Između ostalog Zakon o utvrđivanju porijekla imovine i specijalnom oporezivanja a i zakon o zaradama u javnom sektoru kako bi poboljšali status ljekarima i profesorima Univerziteta. Biće tu i još par drudih zakona koji unapređuju život građanima a tiču se naknada za nezaposlenost, ispravljanje nepravde prema onima koji su nekad služili obavezan vojni rok, a da im to nije ulazili o godine staža za sticanje penzije, te predlog novog modela izbora rektora, kako bi oslobodili Univerzitet od uticaja politike…’’, navela je Bošnjak.

Vjerujem da će naši kadrovi učestvovati u demontiranju demontiranju političko-mafijaške hobotnice

Upitana da prokomentariše položaj DF i PZP u Vladi, Bošnjak poručuje da vjeruje da će njihovi kadrovi ipak imati učešća u kako je navela, demontiranju političko-mafijaške hobotnice koja je zarobila Crnu Goru evo 30 godina.

‘’Pričam u ime PZP i mi u Vladi nemamo učešća, ali hoću da vjerujem da će naši stručni kadrovi, a imamo ih dosta, imati priliku da pomognu i daju doprinos u demontiranju ove političko-mafijaške hobotnice koja je zarobila Crnu Goru evo 30 godina, podijelila je, opljačkala i degradirala sve moralne norme. Treba nam jasan i oštar otklon o takvih i stvaranje zdravih temelja za oporavak društva. Zato je revizija prošlosti neophodna, otvaranje tajnih dosije, odgovornost za pljačku, kršenje ljudskih prava, za progon političkih neistomišljenika, trebaju nam raskidi svih ugovora i zakupa sačinjenih na štetu države, treba nam oslobađanje zarobljenih institucija i vraćanje povjerenja u njih. Težak ali neophodan poduhvat ako želimo da iskoračimo iz kaljuge koju je DPS godinama vješto i smišljeno stvarao’’, poručila je Bošnjak.

Univerzitetu potrebni oštri rezovi: Metastaza se ne liječi čajem od kamilice

Govoreći i tome koji bi prvi koraci trebalo da budu kada je posrijedi Univerzitet Crne Gore, poslanica PZP navodi da su neophodni oštri rezovi ‘’jer se metastaza ne liječi čajem od kamilice’’.

‘’Oslobađanje Univerziteta, jer je to trenutno najnetransparentnija institucija, koja je potpuno zamrla. Više liči na policijsku ispostavu u kojoj je posijan strah, u kojoj se vlada pritiscima i ucjenama, zloupotrebama, nego na hram slobodne misli. Zato su neophodni oštri rezovi, jer se metastaza ne liječi čajem od kamilice. Za ovo je potrebna i podrška  iznutra, od akademske zajednice, koja je valjda sad sa udahom slobode koju je osjetila spremna da progovori.  Potrebno je i sve druge obrazovne institucije osloboditi od partijskih aparatčića nedostojnih pozicija koje su prigrabili i promijeniti modele izbora, kako bi politiku protjerali iz školskih klupa. Sve u svemu mnogo je posla u ovoj oblasti za novu vlast’’, zaključila je Bošnjak.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još