Borovinić Bojović: U lokalima teško iskontrolisati situaciju tokom praznika, u mjerama nema diskriminacije

 Borovinić Bojović: U lokalima teško iskontrolisati situaciju tokom praznika, u mjerama nema diskriminacije

Foto: KCCG

Tokom konsultativnog saslušanja ministarka Jelena Borovinić Bojović kaže da u mjerama nema nikakve diskriminacije, te da su imali konstruktivan sastanak sa ugostiteljima i predstavnicima Privredne komore. Naglašava da su mjere takve kakve jesu jer je tokom praznika situaciju teško iskontrolisati u lokalima, prenosi FOS.

„Nikakva diskriminacija u mjerama ne postoji, niti je bilo. Što se tiče peticije građana Komisija se sastala i revidirali smo određene mjere koje su se odnosile na slobodu kretanja. Što se tiče ugostiteljskih objekata – takođe nema diskriminacije“, kazala je Borovinić Bojović tokom saslušanja. 

Ako budemo posmatrali, kaže, zemlje u regionu i svijetu, isti je standard. 

„Mi imamo jasne principe i standarde i jednostavno svuda u svijetu ste imali čak i situaciju kompletnog lokdauna. Imali smo razgovore sa ugostitleljima i predstavnicima Privredne komore, bili su dobri i kontruktivni. Dogovorili smo se okvirno da ćemo prilikom analize uzeti u obzir sve njihove sugestije i zahtjeve koje su nam uputili i uvrstiti ih kada budemo donosili sljedeće mjere“ kazala je ona.

Što se tiče ugostiteljskih objekata imamo, kaže, jedan odgovarajući stepen nepoštovanja mjera od strane pojedinaca

„Ne kod nas nego svuda u svijetu tu je jedna velika mogućnost transmisije bolesti. Teško je i uz svo poštovanje mjera iskontrolisati tu situaciju tokom praznika. Mi smo upravo zato produžili radno vrijeme do 20 h i to će tako da ostane. U Sloveniji npr. već dva mjeseca kafići ne rade. Mogućnost transmisije je tu velika. Ja svakodnevno dobijam video snimke iz raznih kafića gdje se u neposrednoj blizini nalaze kafići gdje se ne poštuju mjere“, kazala je ona.

Osvrnula se i na održavanje vjerskih obreda.

„Tačno je da je nadbiskup katoličke crkve uputio zahtjev Min zdravlja 16.12 da se omogući Ustavom zagraantovano pravo na slobodu vjere i održavanje mise u skladu sa epidemiološkim mjerama. IJZ kao krucijalno tijelo koje donosi odluke donijelo odluku da se vjerski obredi mogu održavati. To se desilo i u zemljama u Evropi koji imaju komplet lokdaun. Vjerski događaji nisu proslava, tačno se zna šta to podrazumijeva i sve je usklađeno sa mjerama. Nikakve diskriminsacije nije bilo niti je samo jedna crkva uključena u ove mjere. Da je postojao praznik islamske vjeroispovijesti isto bi bio ispoštovan. Nema razlike na vjeru, nacionalnu ili bilo koju pripadnost. Mjere su u skladu sa Ustavom i predlozima IJZ“, kazala je ona.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još