Borovinić Bojović: Cilj da prva vakcina u CG bude sa evropskim sertifikatom

 Borovinić Bojović: Cilj da prva vakcina u CG bude sa evropskim sertifikatom

Foto: Printscreen

Cilj je da prva vakcina u CG bude sa evropskim sertifikatom, kazala je na pres konferenciji ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Pred samu Novu godinu uspjeli da omogućimo ostvarivanje bilateralnih odnosa sa pojedinačnim zemljama proizvođačima. Rad na bilateralnim odnosima nije jednostavan i zahtijeva vrijeme. Većina zemalja je ove odnose formirala u junu i julu a u CG to nije bio slučaj. Morali smo za kratko vrijeme da uspostavimo konekcije i odnose sa pojedinačnim proizvođačima. U stalnoj smo komunikaciji sa EU. Za vrijeme praznika smo svakodnevno radili na vakcinama i imali važne Zoom sastanke. Pregovori su trenutno u intenzivnom toku. Već sjutra opet imamo sastanke tri sata. Agencija za ljekove je potpuno pripremljena za dolazak vakcina u CG. Osim sa proizvođačima vakcine EU radimo i sa Rusima i Kinezima na bilateralnim odnosima. Cilj je da prva vakcina u CG Bude sa evropskim sertifikatom“, kazala je ona.

„Tačan datum dolaska vakcina ne mogu da saopštim“, navela je dodajući da te informacije očekuju najkasnije u narednih 10 do15 dana.

„Krajem januara početkom februara ako budu išli pregovori kako treba, trebalo bi vakcina da stigne u CG“, kazala je ministarka zdravlja.

„Želimo da u CG dođu prvo vakcine sa evropskim sertifikatom. Dogovaramo sa Fajzerom, AstraZenekom…Ostvarujemo odnose i sa Rusijom i Kinom i daćemo sve od sebe da građani imaju mogućnost vakcinacije sa više različitih vakcina. Sa radom vakcina se trebalo raditi prije pola godine a ne u decembru. S obzirom da se malo zakasnilo moliću za strpljenje jer to nije nabavka parfema iz inostranstva“, kazala je Borovinić Bojović.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja