Bojanić odbio ponudu Mijača: Prodaja za jedan euro nije opcija koja je zakonska

 Bojanić odbio ponudu Mijača: Prodaja za jedan euro nije opcija koja je zakonska

Foto: Gov.me

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić poručio je biznismenu Veselinu Mijaču da je njegovu ponudu za kupovinu Montenegro Airlines-a nemoguće prihvatiti jer, kako ističe, otpis duga prema državi i prodaja za jedan euro privatnom investitoru nije opcija koju im u ovom trenutku zakonski propisi dozvoljavaju.

Saopštenje Bojanića prenosimo u cjelosti: 

Na početku želim da Vam se zahvalim na iskazanom interesovanju da pomognete očuvanju nacionalne kompanije Montenegro Airlines AD. Takođe, želim da naglasim da je cjelokupna  Vlada veoma informisana o svim aspektima nastale situacije, kao i da je u potpunosti svjesna  važnosti postojanja nacionalne kompanije za građane i privredu Crne Gore. Po tom pitanju,  Vaš pogled i naš stav, slobodno mogu reći, u potpunosti su identični.

Međutim, sada bih Vam u najkraćem izložio činjenice koje sam više puta ponovio i na sjednicama Vlade i u javnosti. To što dio javnosti, a to je naročito izraženo kod opozicionih poslanika, neće i ne želi da čuje istinu, potezi su očajnika koji pokušavaju da spriječe Vladu da objelodani mnoge nezakonite odluke bivše vlasti, odnosno da dokumenta koja dokazuju njihove nezakonite radnje ne ugledaju svjetlost dana.

Zato na sve načine pokušavaju da po navici stečenoj više decenija varaju javnost i EU partnere. Žao mi je što na osnovu navoda iz Vašeg Pisma o namjerama stičem utisak da su i Vama podmetnuli lažne informacije.

Dakle, vratimo se činjenicama, o navodnoj odluci o gašenju Montenegro Airlinesa. Da ponovim po ko zna koji put – Vlada Crne Gore nije donijela takvu odluku. Suprotne tvrdnje su obična laž.

Problem Montenegro Airlinesinesa danas je u prvom redu pravno pitanje. Ekonomski, socijalni, politički, nacionalni i svi drugi aspekti, koji nesumnjivo jesu ništa manje važni, zbog nezakonitih odluka prethodne vlasti ostaju u drugom planu.

Usled takvih odluka, a da Vas ne opterećujem svim detaljima, Agencija za zaštitu konkurencije je Rješenjem od 3.9.2020. godine zaustavila svaku dalju državnu pomoć za Montenegro Airlines: „Nalaže se Ministarstvu saobraćaja i pomorstva da, odmah po prijemu ovog Rješenja, privremeno obustavi dodjelu sredstava preduzeću Montenegro Airlines AD Podgorica do odlučivanja o usklađenosti sa Zakonom o kontroli državne pomoći“. Konačna odluka još nije donešena, ali je izvjesno da će biti negativna, što će gotovo sigurno voditi ka postupku povraćaja državi već odobrenih sredstava kompaniji Montenegro Airlines AD, a radi se o sumi od preko 40 milona eura.

Vjerujem da Vam je sad mnogo jasnije sa kakvim se problemom suočavamo, odnosno kako je funkcionisala prethodna vlast po ovom pitanju.

Što se tiče Vaše konkretne ponude, a cijeniću je iskrenom bez obzira kada i kako nam je upućena, moram Vam jasno odgovoriti da je nemoguće prihvatiti. Razlog je jednostavam i leži u činjenici da bi otpisom dugovanja prema državi ušli u zonu kršenja odredbi člana 7 Zakona o kontroli državne pomoći, što za razliku od prakse prethodne, ova Vlada neće i ne želi da radi.

Ako nam ponudite neko zakonito rješenje kako prevazići ovu prepreku, svakako ćemo to razmotriti u najskorijem roku. O svim drugim mogućnostima pomoći Montenegro Airlinesa, na primjer nekim drugim modelima, veoma smo spremni da razgovaramo uz puno poštovanje zakonskih normi i procedura.

Na kraju, ponavljam, otpis duga prema državi i prodaja za jedan euro privatnom investitoru nije opcija koju nam u ovom trenutku zakonski propisi dozvoljavaju. Prethodna vlast nezakonitim odlukama potrošila je svaki vid državne pomoći koji bi mogao spriječiti današnju agoniju MA

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja