Bjeković: Nepozivanje predstavnika CPC velika greška

 Bjeković: Nepozivanje predstavnika CPC velika greška

Foto: RTCG

Ombudsman Siniša Bjeković kaže da mu se nije svidjelo što na jučerašnju sjednicu Odbora za ljudska prava nijesu bili pozvani predstavnici CPC i da to smatra velikom greškom.

Ističe da je zbog toga reagovao prije početka sjednice.

„Ne postoji pravo nekoga da bude pozvan na sjednicu odbora, već je to isključivo ovlašćenje predsjednika Odbora. Smatram da je propuštena prilika za jedan dobar način da se prevaziđu podjele u Crnoj Gori. Nepozivanje predstavnika CPC da iskažu svoje mišljenje, mislim da je greška“, kazao je Bjeković gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Sa formalno-pravne strane to može da se shvati kao ispravno postupanje.

„Ipak mislim da je u ovom trenutku postojalo nešto iznad toga, neki moralni čin da nekoga sa kime se ne slažete pozovete na sjednicu odbora gdje je mjesto i prilika da se sučele argumeni i da se dođe do adekvatnog rješenja“, kazao je on.

Istakao je da nijesu imali unaprijed zadato rješenje, odnosno formu prijedloga Zakona koji nije sveto pismo i smatra da su se mnogi stavovi mogli približiti.

„Prije nego što sam se pojavio na sjednici pročitao sam mnoge istupe u medijima. Smatram da je bilo dobrih stvari koje su se mogle čuti od predstavnika CPC i mislim da je sjednica bila odlična prilika da se otkloni jedan od ključnih problema u odnosu institucija i vjerskih zajednica, a to je nepovjerenje“, kazao je on.

Govoreći o predstojećim praznicima, Bjeković je kazao da nije dobio odgovor Ministarstva zdravlja na pitanje da li nove epidemiološke mjere ugrožavaju prava građana.

Najviše pritužbi kako je kazao, Zaštitniku za ljudska prava stiglo je na račun prava zaposlenih.  

Istakao je i da je zabrinjavajući podatak da je kriza uticala na veći broj prijavljenih slučajeva nasila u porodici.

Kazao da će naredne godine fokus Ombudsmana biti diskriminacija i prevencija zlostavljanja. Tu je i rodna ravnopravnost. 

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja