Biće raskinuti svi ugovori za mHE za koje se steknu uslovi

 Biće raskinuti svi ugovori za mHE za koje se steknu uslovi

Foto: Ilustracija

Ministarstvo kapitalnih investicija će dosljedno sprovoditi politiku ove Vlade što podrazumjeva da novih koncesija za male hidroelektrane (mHE) neće biti, dok će raskinuti sve ugovore za koje se steknu uslovi.

Iz tog Ministarstva je saopšteno da je dosadašnjim pristupom pokazana velika neozbiljnost prema domaćim najvrijednim resursima zbog čega Vlada kao donosilac odluka neće nastaviti takvu praksu.

„Situacija u kojoj smo se kao društvo našli nakon kontroverznih dodjela koncesija za gradnju mHE, društvenih i ekoloških posljedica kao rezultat će imati veliki negativni uticaj na cijelo naše društvo“, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Ministarstva su rekli da je, sagledavajući rezultate razvoja energetskog sektora kroz izgradnju mHE, jasno da taj koncept za cilj nije imao unapređenje kvaliteta života i razvoj lokalnih zajednica, već stvaranje ekstra profita za povlašćene pojedince, potpuno zanemarujući potrebu očuvanja prirode i zdrave životne sredine.

„Činjenica je da je ova Vlada naslijedila zaključene ugovore kojima je omogućena izgradnja mHE. Konkretne odluke oko projekata koji se već realizuju ne želimo ishitreno donositi bez sagledavanja svih uticaja, kako bi negativne posledice smanjili na najmanju moguću mjeru“, objasnili su iz Ministarstva.

Oni su naveli da ne žele da zanemare rizik da bi ih raskidi ugovora bez jasne pravne argumentacije uveli u velike finansijske izdatke koji bi došli na naplatu svima, zbog čega se zalažu da se prvo dobro sagledaju i izmjere sve eventualne posljedice prije nego što donesu odluke po tom pitanju.

„Posljednje što želimo da poručimo je da ukoliko se stvore uslovi za raskid bilo kojeg ugovora, na osnovu jasnih dokaza, ova Vlada neće oklijevati da ih iskoristi i raskine ugovore“, zaključuje se u saopštenju.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još