Begić: Trebaće nam disciplina i kad stigne vakcina

 Begić: Trebaće nam disciplina i kad stigne vakcina

foto fos media

Vakcine protiv koronavirusa, koje će u prvoj rundi distribucije biti dostupne, neće moći da obezbijede kolektivni imunitet, već će samo zaštititi pripadnike vitalnih službi i najosjetljvije kategorije društva, kazao je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) Senad Begić.

„Stoga će akcenat i dalje biti na striktnom pridržavanju preporučenih mjera sadržanih u sloganu distanca, ruke, maska”, poručio je Begić.

On je u intervjuu za Pobjedu kazao da sve dok vakcine i/ili učinkoviti ljekovi ne postanu svima dostupni, ne smije se prestati sa sprovođenjem pravovremenih i efikasnih nefarmaceutskih intervencija, kako bi se smanjilo opterećenje te infekcije na cjelokupno društvo.

Na pitanje kako će se organizovati imunizacija i ko će prvi primiti vakcinu Begić je kazao da donošenje takvih odluka nije ni malo lak niti jednostavan proces iz nekoliko razloga.

„Ponajprije zbog globalno ograničenih količina vakcina koje će biti dostupne u prvim isporukama, a zatim i zbog niza podatka koji se moraju uzeti u obzir prilikom donošenja odluka ove vrste“, kazao je Begić.

Crna Gora je, slijedeći preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, za vakcinu uplatila avans od 646 hiljada EUR.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja