Bečić i Krivokapić: Niti jedan organ ili pojedinac ne smije biti jači od države

 Bečić i Krivokapić: Niti jedan organ ili pojedinac ne smije biti jači od države

Foto: Skupština CG

Skupština Crne Gore je pravovremenom reakcijom spriječila protivpravni pokušaj Državne izborne komisije (DIK) da prekroji izbornu volju građana, blokira institucije sistema i spriječi ustavno funkcionisanje Skupštine Crne Gore.

To je saopšteno iz parlamenta, nakon sastanka predsjednika Skupštine Alekse Bečića i premijera Zdravka Krivokapića.

Dodaje se da je „pravovremenom reakcijom najviši zakonodavni organ države zaštitio i Ustav Crne Gore i svoju ustavnu poziciju“.

„Sagovornici su konstatovali da sve vještački produkovane tenzije i opstrukcije opozicije treba rješavati na miran, demokratski i ustavan način, onako kako to dolikuje ozbiljnim i odgovornim ljudima. Dva predsjednika su posebno istakla važnost odlučnog institucionalnog odgovora na svaki pokušaj uzurpacije nadležnosti ili instrumentalizacije državnih organa“. 

U saopštenju nakon sastanka se navodi da su Bečić i Krivokapić poručili da su „institucije sistema spremne da odbiju svaki naredni pokušaj protivpravnog djelovanja bilo kog pojedinca ili grupe, čiji je interes da zaustave mirnu tranziciju vlasti“.

„Ozbiljnošću, odgovornošću, mirom i demokratijom čuvamo institucije sistema, a građanima poručujemo da na svaki pokušaj dizanja tenzija i unošenja razdora i podjela odgovore ispruženom rukom prijateljstva i solidarnosti“, istakli su predsjednik Skupštine i premijer, navodi se.

Dodali su da „nema tog pokušaja blokade sistema, niti zloupotrebe državnih organa, na koji nemamo odgovor u duhu demokratije, civilizovanog pristupa i dosljedne primjene Ustava Crne Gore, zakona i drugih propisa.  

„Niti jedan organ ili pojedinac nije i ne smije biti jači od države Crne Gore, od njenih institucija i od njenog pravnog sistema, a naročito ne od volje građana izražene na izborima. Mir i stabilnost, jačanje institucija sistema, poštovanje Ustava Crne Gore i međunarodnih standarda, uzvišeni su ciljevi nove parlamentarne većine i izvršne vlasti koje niko neće i ne može ugroziti“, zaključili su sagovornici.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja