Bečić da promijeni datum sjednice Skupštine

 Bečić da promijeni datum sjednice Skupštine

Foto Fos Media

Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je predsjednika Skupštine Aleksu Bečića da pomjeri datum održavanja sjednice o izboru nove Vlade, kako ne bi bila održana 24. novembra jer je na taj datum 1918. Crna Gora ukinuta kao država na nelegitimnoj Podgoričkoj Skupštini.

Član Glavnog odbora te partije Bojan Zeković kazao je da je voljom parlamentarne većine određeno da sjednica na kojoj je planiran izbor nove Vlade bude održana na isti datum na koji je Crna Gora poslije vjekova postojanja ukinuta kao država na nelegalnoj i nelegitimnoj Podgoričkoj skupštini 1918. godine.

Zeković je rekao da je izbor nove Vlade najavljivan kao demokratski iskorak i korak naprijed, što je i trebalo biti – jer je promjena vlasti na izborima suština demokratije, ali da sve viđeno nakon izbornog dana jasno pokazuje povratak u devedesete.

Prema njegovim riječima “nesrećni” izbor datuma sjednice bi se mogao posmatrati kao nenamjerna greška, kada bi bio izolovan slučaj, a ne, kako je naveo, samo jedna u nizu poruka vrijeđanja i negiranja Crne Gore, njene državnosti i građanskog i multietničkog karaktera.

On je kazao da je identitetski karakter buduće Vlade jasno demonstriran prijedlogom u oblast i prosvjete i kulture.

“Sve što smo mogli čuti i vidjeti o svjetonazorima buduće Vlade pokazuje, uprkos naglašenoj potrebi da joj se da šansa, da izlazimo iz okvira naših tradicionalnih ideoloških razlika i ulazimo u period gdje će očigledno biti neophodno boriti se i za elementarnu normalnost življenja”, rekao je Zeković.

On je naveo da se nada da će Bečić iako dolazi iz drugačijeg političkog miljea, saglasiti da je izbor datuma krajnje neprimjeren i uvrjedljiv za državu čijom Skupštinom predsjedava.

“Zbog toga Vam se, vjerujući da i Vi imate potrebu da se ogradite i prikrijete takav karakter Vlade, obraćamo inicijativom, prije nego i formalno pošaljete saziv, da pomjerite najavljeni datum koji ima jasnu poruku negiranja države čiji ste predsjednik Skupštine. Izražavamo spremnost za bilo koji drugi datum prije i kasnije, koji odgovara novoj parlamentarnoj većini”, zaključio je Zeković.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja