Ašanin: Crna Gora u fazi pogoršanja epidemiološke situacije

Direktor Opšte bolnice NikšićIlija Ašanin kazao je da se Crna Gora, ali i grad pod Trebjesom, nalaze u fazi pogoršanja epidemiološke situacije izazvane pandemijom koronavirusa.

Ilija Ašanin, direktor Opšte bolnice Nikšić(Foto Fos media)

U Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) rekao je da su u tom gradu tokom jučerašnjeg dana imali 92 nova slučaja zaraze, a svakodnevno bilježe i rast broja ambulantnih pregleda, te pacijenata kojima je potrebno hospitalno liječenje.

“Čini mi se da polako ulazimo u jednu ozbiljniju fazu nego što je to bilo prije 20-ak dana. Svaki put kad smo dosljedno poštovali preporuke struke, imali smo manji broj liječenih pacijenata, ali i manje ambulantnih pregleda. Svaki put kad se opustimo, opet virus ne bira ni godine, ni pol”, rekao je Ašanin.

Na Odjeljenju internih bolesti, kaže Ašanin, imaju 75 pacijenata sa težom kliničkom slikom, od kojih je deset životno ugroženo i nalaze se u Jedinici intenzivnog liječenja,

“Tri pacijenta su na neinvazivnoj respiraciji. Nemamo pacijente na respiratoru, a ostali pacijenti su stabilnih vitalnih parametara”, kazao je Ašanin.

Govoreći o starosnoj strukturi oboljelih, Ašanin kaže da imaju pacijente od 27 godine pa na više, a manje je onih starijih od 70 godina.

“14 radnika je pozitivno na koronu. To su tri ljekara, šest medicinskih sestara, a ostalo je iz tehničke službe”, istakao je Ašanin.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još