„Art of Needlecraft“: Ljubav i smiraj kroz goblene Isidore Šćepanović (FOTO)

 „Art of Needlecraft“: Ljubav i smiraj kroz goblene Isidore Šćepanović (FOTO)

Foto: Privatna arhiva

Da kreativnost ne zna za granice pokazuje i priča Isidore Šćepanović iz Podgorice. Svaki slobodan trenutak ova kreativna djevojka koristi da se posveti izradi svojih malih, umjetničkih djela. Oštro oko, vješta ruka i smisao za detalje, potrebni su za izradu netradicionalnog veza koji je izazvao ogromnu pažnju svih ljubitelja jedinstvenog i drugačijeg, veza koji ovoj djevojci, kako kaže, donosi i ljubav i smiraj.

Magija stvorena iglom i koncem našla je mjesto na policcama brojnih domova ali i u kutijama svih ljubitelja drugačijeg, unikatnog nakita. Boje, šare, detalji… A sve to nastaje u trenucima kada se ova studentkinja prava osami i prepusti mašti na volju.

Foto: Privatna arhiva

„Prva stvar koju sam izvezla bila je mala aplikacija na majici. To je bilo prije četiri, pet godina. Javila se ideja originalnog komada odjeće i nakon bezuspješnog trazenja osobe koja veze ručno i preskupog mašinskog veza, odlučila sam- mogu ja to sama! Oduševljenje poklonoprimca me je podstaklo da nastavim i prošlo je dosta do mog prvog goblena”, počinje Isidora priču za FOS.

Uz nagovor i podršku okruženja, radovi su se nizali a potom nastaje i njena Instagram stranica “Art of Needlecraft”, koja je okupila sve ljubitelje Isidorinog rada. No ne krije da je od prvog goblena, do onog kojim se naročito ponosi trebalo dosta istraživanja i prakse. Iako je naučila sama da veze, sada, njene vješte ruke prenesu na platno baš sve što vidi i poželi.

Foto: Privatna arhiva

“Naučila sam potpuno sama. Zapravo, moja mama i baka ne vezu. Svima je bilo iznenađenje odakle mi taj talenat. Ja smatram da je vez mene pronašao.”

Da joj talenta i kreativnosti ne fali, pokazuju i brojni radovi. Ne krije da su potrebni sati, dosta strpljenja, volje i energije. No, kada nešto volite onda samo težite ka savršenstvu.

“Prođu sati dok se u mojoj glavi ne formira potpuna ideja i skica rada. Onda ona pređe na papir, zatim odabir konca, boja, zatezanje platna na đerđefu i onda kreće uživanje i meditacija. Koristim posebne materijale i igle a najposebnije što vam treba je stanje uma i koncentracija”, kaže Isidora za FOS.

Foto: Privatna arhiva

Njene radove možete iznijeti kao nakit, a mogu vam ukrasiti i dom. Ne krije da su ljudi oduševljeni ovim što radi pa da tako ne izostaju ni narudžbine. Za ovu kreativnu djevojku riječ nemoguće ne postoji.

“Pored „custom“ narudzbi od kojih svaka nosi neku simboliku i priču, uživam i u svojim zamislima i pokazivanju šta jos mogu. Ovdje ne govorimo o goblenima koji su nekada vezeni po šablonu. Ovdje govorimo o tehnici prenošenja ideja iz glave na platno. Moji gobleni su netradicionalni i motivi su raznoliki”, kaže naša sagovornica i dodaje:

“Vez je postao dio mog svakodnevnog života. Ako tog dana ne vezem onda učim o novim tehnikama, razvijam ideje, inspirišem se iz drugih vrsta umjetnosti.”

Foto: Privatna arhiva

U Crnoj Gori, njen rad je nešto sasvim novo ali pozitivne reakcije ne izostaju.

“Art of Needlecraft’ gobleni su neočekivani pokloni puni tradicije i u modernom ruhu. A sa druge strane, nose ličnu priču. Prijatno sam iznenađena reakcijama muške populacije koji takođe rado nose Art of Needlecraft ogrlice. Mislim da će se vez vratiti na velika vrata na Balkanu”, kaže Isidora za naš portal.

Foto: Privatna arhiva

Kroz osmijeh priča da joj ovaj posao donosi “veću zaradu nego što je očekivala a manju nego što je dovoljno da bi od nje živjela”.

No, ipak je ovo lijep način da pobjegne od svakodnevice i prepusti se čarima umjetnosti. Ima, priznaje,  toliko ideja i planova koje će, vjeruje, uspjeti da ostvari.

Foto: Privatna arhiva

“Nakon par izložbi  u okviru Podgorica Art festivala, pomisao na samostalnu izložbu mi ubrzava otkucaje srca ali sačekajmo da me vidimo”, zaključuje sagovornica FOS-a.

Avatar

Violeta Rovčanin

Pročitajte još