Apeluju na građane da poštuju mjere

 Apeluju na građane da poštuju mjere

Foto Fos media

Institut za javno zdravlje (IJZ) apelovao je danas na građane da dosljedno poštuju mjere koje su donijete u cilju sprečavanja širenja epidemije koronavirusa.

Iz Instituta su kazali da su, imajući u vidu izuzetno složenu situaciju i stepen ugroženosti zdravlja građana, predložili potpuno zatvaranje na period od tri do četiri sedmice i da su sugerisani model koji bi doveo do smanjenja lokalne transmisije i pada dnevnog broja novoinficiranih.

„Kako je riječ o pandemiji, globalnom izazovu, koronavirus ne bi u potpunosti nestao, ali bi se broj inficiranih značajno umanjio. Na taj način bismo epidemiju stavili pod kontrolu, rasteretili zdravstveni sistem i stvorili uslove da se vremenom, uz ublažene mjere, vratimo regularnim aktivnostima i načinu života“, kazali su iz IJZ-a.

Oni su naveli da je IJZ, uvažavajući stavove privrednih subjekata i tešku situaciju u kojoj se oni nalaze, Nacionalnom koordinacionom tijelu predložio zdravstvene mjere koje bi omogućile funkcionisanje privrede i očuvanje radnih mjesta uz zaštitu zdravlja građana.

Iz Instituta su rekli da su tada ponovili da mjere imaju smisla, samo ako se dosljedno poštuju.

„Nažalost slike koje smo vidjeli iz crnogorskih gradova za vrijeme vikenda ne daju nam razloga za optimizam. Kršenje mjera i nesankcionisanje takvog ponašanja sigurno dovodi do pogoršanja situacije“, upozorili su iz Instituta.

Oni smatraju da će ih staviti u poziciju da ne mogu da pomognu svim građanima kojima bude potrebna zdravstvena zaštita i pomoć.

Iz Instituta su kazali da moraju priznati da ih takav scenario, kao zdravstvene radnike i profesionalce, plaši i obesrhrabuje, a da i obesmišljava napore koje ulažu skoro devet mjeseci.

„Zbog svega navedenog, želimo iskoristiti priliku da još jednom apelujemo na građane i zamolimo za dosljedno poštovanje donesenih mjera. Apelujemo i na nadležne službe da predano i neselektivno kažnjavaju kršenje mjera“, naveli su iz IJZ.

Prema njihovim riječima, svaki drugi stav i princip u ovom trenutku ne čini uslugu društvu u cjelini i predstavlja izuzetno veliku opasnost po sve nas.

„Tim Instituta za javno zdravlje, kao i ostale naše kolege u zdravstvenom sistemu, ne mogu i neće odustati od borbe za zdravlje našeg stanovništva. Međutim, bez podrške i razumijevanja građana, kao i bez aktivnog djelovanja nadležnih službi, iz borbe sa koronavirusom ne možemo izaći kao pobjednici“, zaključili su iz IJZ-a.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja