Akcija Green home-a u PG: Zasađene sadnice u Zlatičkoj šumi, dio doniran vrtiću

 Akcija Green home-a u PG: Zasađene sadnice u Zlatičkoj šumi, dio doniran vrtiću

Foto: PR Centar

Predstavnici nevladine organizacije Green Home zasadili su 95 odraslih sadnica različitih žbunastih i drvenastih vrsta – crnog bora, jasena, hrasta, oleandra, javora, bijelog graba i platana u Zlatičkoj šumi u Podgorici, a dio njih donirali vrtiću „Đina Vrbica“, kako bi doprinijeli ozelenjavanju grada.

Predstavnica NVO Green Home Nevena Petković kazala je da su birali sadnice koje su pogodne za gradsko područje, a većina su autohtone vrste drveća koje inače rastu na ovim prostorima.

„Htjeli smo da ispratimo staru godinu dajući doprinos prirodi sa željom da tokom sledeće godine organizujemo još mnoštvo ovakvih akcija. Sadnja drveća je uvijek dobar način i odličan primjer brige o postojećoj prirodi, ali i pomoć u njenom obnavljanju i bogaćenju, pogotovo kada u državi imamo izuzetno veliki problem sa nekontrolisanom eksploatacijom prirodnih resursa, sječom šuma, zagađenjem vazduha, posljedicama klimatskih promjena, te je svako drvo od izuzetne važnosti i ključni saveznik u borbi protiv degradacije životne sredine. Ovim putem smo to ponovo željeli da naglasimo, ali i da motivišemo sugrađane da učine nešto slično“, navela je Petković.

Ona je kazala da je u saradnji sa preduzećem Ekoplant od ukupnog broja sadnica 20 sadnica donirano i vrtiću „Đina Vrbica“, kako bi dvorište vrtića gdje mališani provode veći dio vremena dodatno ozelenili.

„Djeca iz vrtića su učestvovala u samoj sadnji, pa će imati priliku da zajedno rastu sa drvećem koje su danas posadili i sjutra uživati u njegovom hladu. Na ovaj način djeca od najranijeg uzrasta uče koliko je važno čuvati prirodu i svoje okruženje i brinuti se o njemu, te su akcije u kojima učestvuju najmlađi članovi društva posebno značajne”, istakla je Petković.  

Akcija sadnje je sprovedena u okviru projekta „ENV.NET uključivanje životne sredine Zapadnog Balkana i Turske u EU agendu”, koji je finansijski podržan od strane Evropske unije i Ministarstva javne uprave.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja