Abazović: Za nas je EU glavni prioritet i završna stanica na reformskom putu

 Abazović: Za nas je EU glavni prioritet i završna stanica na reformskom putu

Foto: URA

Evropska unija je prioritet za Crnu Goru i završna stranica na reformskom putu, ocijenio je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Abazović, koji je učestvovao na konferenciji South East European Studies at Oxford, na temu “Otvroreni Balkana i/ili Evropska unija, govoreći o odnosu Crne Gore prema regionalnim inicijativama, naveo je da naša država snažno podržava svaki vid unapređenja saradnje.

“Za nas je EU glavni prioritet i završna stanica na reformskom putu. Ako na Open Balkan gledamo kao aleternativu EU onda mi nismo za to, ali nisam siguran da je ova inicijativa u koliziji sa evropskim integracijama. Naprotiv, svaki vid dublje saradnje, vodio bi brže reformama. Cilj je da radimo na pomirenju, ali i na poboljšanju životnog standarda. Dva su najvažnija “stuba” transformacije regiona – vladavina prava i ekonomija”, istakao je Abazović.

Na pitanje kako se percepira ideja Open Balkan u Crnoj Gori, Abazović je odgovorio da je ideja od starta prilično loše komunicirana.

“Ako ljudima kažete da je to ideja iza koje stoje ‘velikodržavni’ projekti, oni su logično protiv. Ali kada im objasnite da to zapravo nije istina i da je poenta da više neće čekati na granicima, da ćemo zajednički konkurisati za infrastrukturne projekte i snažnije se boriti protiv organizovanog kriminala, onda se percepcija mijenja. Regionu treba povjerenje, a to je nemoguće izgraditi ako u svemu vidimo neprijateljstvo”, saopštio je Abazović.

On je ponovio svoju tezu da se zalaže za promociju “evropskog duha”, a to znači da granice ne treba mijenjati, nego ih učiniti nevidljivim.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još