Abazović: Gradimo mostove saradnje sa susjedima

 Abazović: Gradimo mostove saradnje sa susjedima

Foto: Gov.me/S.Matić

rna Gora sva otvorena pitanja sa Hrvatskom želi da rješava bilateralnim dijalogom i direktnom komunikacijom, vođena principima prijateljstva, dobrosusjedstva i strateškog partnerstva, poručio je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

On je, kako je saopšteno iz Vlade, razgovarao sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Goranom Grlićem Radmanom.

Abazović je rekao da su odnosi između Crne Gore Hrvatske veoma dobri, da ih karakteriše redovan politički dijalog i susreti zvaničnika na svim nivoima.

On je naveo da dvije zemlje imaju zajedničku evropsku i evroatlantsku perspektivu, te da je to dobra polazna osnova za dalje unaprjeđenje odnosa.

“Abazović je ukazao na da sva otvorena pitanja sa Hrvatskom, Crna Gora želi da rješava prvenstveno kroz bilateralni dijalog i direktnu komunikaciju, vođeni principima prijateljstva, dobrosusjedstva i strateškog partnerstva definisanog kroz članstvo dvije države u Alijansi, uz želju da sa susjedima gradimo mostove saradnje”, kaže se u saopštenju.

Abazović je naznačio da pored ispunjavanja obaveza iz članstva u Alijansi i regionalne saradnje, punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU) ostaje strateški cilj Crne Gore i opredjeljenje koje nema alternativu.

„U tom kontekstu, on je naveo da Crna Gora visoko vrednuje nedvosmislenu podršku Hrvatske evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana“, navodi se u saopštenju.“

Abazović je naglasio da kao odgovoran kandidat za članstvo u Uniji, Crna Gora dosljedno prati vanjsku i bezbjednosnu politiku EU i daje doprinos mirovnim misijama EU.

Razmatrajući očekivanja od predstojeće turističke sezone, Abazović i Grlić Radman su kontatovali da postoji obostrani interes jačanja saradnje u oblasti turizma, a sve u cilju stvaranja uslova da turistička sezona bude mnogo kvalitetnija i uspješnija za obje države, zasnovana na komplementarnosti, a ne konkurentnosti.

Abazović je rekao da se nada da će najavljeno otvaranje avio-linije na relaciji Zagreb – Podgorica značajno doprinijeti razvoju turizma i daljem unaprjeđenju ekonomske saradnje između dvije države.

Na sastanku je konstatovano da Crna Gora i Hrvatska, kao dvije prijateljske i partnerske države, sarađuju u mnogim oblastima od zajedničkog interesa, kao i da je bilateralna saradnja veoma razvijena u oblastima odbrane, unutrašnjih poslova, obrazovanja i culture”, kaže se u saopštenju.

Abazović i Grlić Radman su se saglasili da postoji značajan potencijal za dalje unaprjeđenje saradnje, posebno u oblasti ekonomije i privredne saradnje.

“Sastanak je bio prilika da sagovornici porazgovaraju i o krizi izazvanoj pandemijom Covid-19 i iskažu nadu će obje države, kao i region u cjelini, izboriti sa zdravstvenim i ekonomskih problemima”, zaključuje se u saopštenju.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još