86 zahtjeva za dobijanje crnogorskog pasoša

 86 zahtjeva za dobijanje crnogorskog pasoša

Foto: Rtcg

Budžet Crne Gore do sada je prihodovao skoro sedam miliona eura od programa ekonomskog državljanstva, dok je na račun investitora u istom periodu uplaćeno devet miliona eura, saopštili su Danu iz Agencije za investicije.

Program ekonomskog državljanstva je počeo 1. januara 2019. godine, a državljanstvo se može dobiti sa ulaganjem u projekte na sjeveru i središnjem regionu u iznosu od 250 hiljada i projekte na Primorju i Podgorici u iznosu od 450 hiljada eura. Takođe, svaka aplikacija za državljanstvo košta 100 hiljada eura.

Sedam miliona za dvije godine je duplo manje od prihoda koji je predviđen Zakonom o budžetu za ovu godinu. Prethodna vlada je računala na 15 miliona prihoda po osnovu ovog programa, da bi rebalansom iz juna promijenila tu stavku. Rebalansom je planiran prihod od nula eura. Agencija je do sada imala 86 aplikacija za dobijanje crnogorskog pasoša.

“Do sada je u budžetu Crne Gore prihodovan iznos od 3.600.000 eura po osnovu donacija za razvoj manje razvijenih jedinica lokalne samouprave i iznos od 3.340.000 eura po osnovu troškova postupka prilikom podnošenja zahtjeva za sticanje crnogorskog državljanstva”, kazali su Danu iz Agencije za investicije.

Program je, kako su naveli, ograničen na 2.000 zahtjeva. Na pitanje kolike prihode planiraju u 2021. godini od programa, naveli su da je nezahvalno prognozirati.

“Nezahvalno je u ovom trenutku prognozirati koliko ćemo aplikacija imati, posebno ako se uzme u obzir trenutna epidemiološka situacija u svi jetu vezano za pojavu i širenje koronavirusa”, kazali su iz Agencije na čijem je čelu Dejan Medojević.

Istakli su da je po osnovu posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore, do sada je najviše uloženo u Opštinu Kolašin. Dok je, gledajući po regionima, najviše uloženo u sjeverni region.

Napomenuli su da trenutno ima 15 projekata iz oblasti turizma koji su na listi razvojnih projekata.

“Kao jedan od uslova propisanih Odlukom aplikant može steći crnogorsko državljanstvo prijemom po osnovu posebnog programa, ako je na ESCROW račun položio iznos od najmanje 450.000 eura, za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u Glavnom gradu Podgorica ili primorskom regionu Crne Gore ili iznos od najmanje 250.000 eura, za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekatau sjevernom ili središnjem regionu Crne Gore, osim Glavnog grada Podgorica. Do sada je na račun investitora uplaćen iznos od 9.000.000 eura”, precizirali su iz Agencije.

Do jula izdato 12 pasoša, imena tajna

Krajem jula, bivši vicepremijer Milutin Simović je kazao da je 12 osoba dobilo ekonomsko državljanstvo. On, međutim, nije otkrivao imena, već je kazao da je to tajna.

“U pitanju su porodice koje imaju privatni biznis uz provjerenu kredibilnost, porijeklo njihovog novca za ulaganje, sa potvrdom da nijesu umiješani u aktivnosti vezano za terorizam”, kazao je tada Simović, koji je sada predsjednik Opštine Nikšić.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja