Iz Tržišne inspekcije za Portal Podgorica:Zaposleni u trgovinama poštuju propise, ali ne i kupci

 Iz Tržišne inspekcije za Portal Podgorica:Zaposleni u trgovinama poštuju propise, ali ne i kupci

foto investitor .me

Tržišni inspektori iz Uprave za isnpecijske poslove svakodnevno su na terenu i kontrolišu proprise koje su sproveli NKT, pored svojih redovnih nadležnosti i aktivnosti na terenu kada je kontrola crnogorskog tržišta u pitanju. Pored velikih i malih trgovinskih lanaca kontrolišu se i benzinske pumpe , pijace i tezge kao i objekte gdje se obavlja zanatska djelatnost.

U prvom talasu korona virusa, u Tržišnoj inspeciji ističu da je pohvalno bilo poštovanje mjera trgovaca i kupaca, međutim je sada drugačija situacija, ističe za portal Podgorica, glavna tržišna inspektorka, Marina Radulović.

Foto Aktuelno.me Marina Radulović, glavna tržišna inepktorka

„Prije svega kontrolišemo da li zaposleni nose maske u trgovinskim objektima, kao i da li kupci nose maske i da li se drži propisana fizička distanca između lica u objektu i svaki objekat mora da posjeduje sredstvo za dezinfekciju ruku i u tom dijelu smo najviše fokusirani. Do sada što se tiče trgovina, mi smo na neki način zadovoljni kako je stanje na terenu. Trgovci i potrošači dosta poštuju ove mjere. Mi smo koristili priliku da ih pohvalimo za poštovanje mjera za razliku od njih imamo trgovce koji masku nose ispod brade tj nepravilno, a mnogo puta smo edukativno djelovali na terenu da trgovcima i građanima ukažemo kako se pravilno nosi maska“, istakla je Radulović.

Inspektori su prisutni u svim djelovima Crne Gore. Najviše nepravilnosti je uočeno u Podgorici.

„Izazov je iskontrolisati crnogorsko tržište u vremenu kada preduzetništvo cveta i kada se otvaraju nove radnje novi marketi. Mi sarađujemo sa inspekcijama na lokalnom nivou i Upravom policije na terenu. Tako da smo kroz određene timove kontrolisali čitavu Crnu Goru. Mi smo i van svojih nadležnosti kontrolisali i ono što su nadležnosti zdravstevno-sanitarne i tuirstičke inspekcije. Tako da smo se nalazili za pomoć jedni drugima na terenu. Na taj način pokušvamo da nadomjestimo sve ono što nam predstavlja manjak kada je riječ o broju inspektora. Tržišna inspekcija ima 50 inspektora, međutim nisu svi na terenu jer ima onih koji su inficirani il su kontakti. Tako da nalazimo načina kako da premostimo ove izazove, a da se ne osjeti na terenu“, kazala je glavna tržišna inspektorka.

Prema njenim riječima, u prvom talasu trgovci i kupci su bili za pohvalu kad aje riječ o poštovanju mjera. Međutim, sada samo trgovci vode računa, ali ne i o distanci kada su potrošači u pitanju.

„Zaposleni nose maske, ali ima i slučajeva da se maske ne nose na pravilan način. Ono gdje smo vidjeli da trgovac tu našu savjetovadnu ulogu nije shvatio, onda smo izreklli novčanu kaznu kako ne bi ponavljao istu nepravilnost.

Foto VOP

Pore svih mjera koje kontrolišemo, tu su redovne kontrole u skladu sa zakonom o unutrašnjoj trgovini, objekte i njihovo poslovanje. Vodimo računa da se ne dešavanju neke nepravilnosti a vodimo se inicijativom građana. Imamo dinamički plan rada i gledamo da ispoštujemo i realizujemo sve sto smo zacrtali. Imali smo tu poteškoće, ali svakako vodimo računa da tržište bude uredno da se ne zloupotrijebi ova situacija“, istakla je Radulović za portal Podgorica.

Tržišna inspekcija prevetnivno je djelovala, trudili su se da nauče i pomognu privrednim subijektima u skladu sa zakonom.

„Onamo gdje se ne poštuju onda smo izricali kazne. Mi smo manje izrekli kazni, jer je stanje u trgovinanama redovno. 2988 kontrola u oktobru smo imali i uočili par nepravilnosti i odmah djelovali. Nema pravila ko krši mali i veći privredni subjekti dešavalo se i kod jednih drugih.

Smatramo da bi bilo neophodno da građani postanu svjesni koliko je opasna bolest, koliko može izazvati posledica da oni reaguju na druge nesavjesne pojedince i da nam pomognu na terenu inspekcije. Ne mogu sami sve uraditi, ukoliko nema pomoći od građana i privrednih subjekata“, istakla je Radulović.

U Tržišnoj inspekciji ističu da su vodili računa prilikom kontrole da ne budu rpeviše rigorozni zbog prihoda koje ostvaruju tokom korone.

„Naši inspektori su na terenu i u direktnom kontaktu sa građanima. Moraju da vode računa o svojoj zaštiti, oni koriste maske i koriste sredstva za dezinfekciju. To je veliki izazov na terenu.

Mi se trudimo da vršimo redovne konotrole. Postupamo po inicijativama, neke se odnose na redovne nadležnosti, neke na ukazivanje na poštovanje mjera u tim objektima.

Tržišni inspektori su redvono na terenu danju i noću. Fokusirani su na zaštitu potrošača i unutrašnju trgovinu“, kazala je Radulović.

Rad sa građanima je jako važan ističe Radulović, pa putem broja 080555555 mogu se prijavii nepravilnostii kontaktirati dežurni inspektor, kao i putrem sajta da se informišu kako da podnesu zalbu trudimo se da budemo transparfentni gradajnai su pokazli zaintetrosvanost na nas radi i vjerueju u trzisnu inspekciju .

Na kraju, apelovala je na sve da sepoštuju mjere sad više nego ikad kako bi sprijčili širenje virusa.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još