Dok se Stočna rekonstruiše, Zelene gradske pijace posjećuju vjerni kupci domaćih proizvoda

 Dok se Stočna rekonstruiše, Zelene gradske pijace posjećuju vjerni kupci domaćih proizvoda

foto pg biro

Vikendom su naše majke i bake navikle da kupovinu domaćih proizvoda usmjere bogatoj i raznovrsnoj ponudi na podgoričkim pijacama. I kako je navika brojnih medija da izvještavaju o kupovini i cijenama sa pijaca, mi smo se ipak opredjelili za nešto drugačiju priču.

Naime, ekipa Portala Podgorica je posjetila Stočnu pjacu, tzv podgorički buvljak, gdje po cijenama za svačiji džep možete kupite „od igle do lokomotive“. Cenjaknje je nešto što karakteriše kupce i prodavce na ovoj pijaci. Ovom kao i pijacama u TC Bazar , Pobrežje i Forum gazduje gradsko preduzeće Tržnice i pijace.

Od petka do nedelje pažnju kupaca zaokupljaju polovne stvari. Interesovanje za kupovinu na podgoričkom buvljaku, mami i građane iz ostalih gradova.

Trenutno se radi na izgradnji privremenog objekta gdje će biti smještene kancelarije i toaleti za potrebe pijace, urađena je elektro mreža, a biće postavljena i ograda. Ugovorena vrijednost radova iznosi 75.812,00 eura, a izvodi ih Agencija za stanovanje Glavnog grada. U toku je izrada projektne dokumentacije za zatvorene tezge koje će Tržnice i pijace nabaviti kroz postupak javne nabavke, a planirano je da za ovu investiciju bude utrošeno oko 100.000 eura.

Uvjerili smo se na licu mjesta kako se uređuje prostor Stočne pijace, u čije radove su uključena sva gradska preuduzeća, ističe naša sagovornica, Biljana Jovović, PR „Tržnica i pijaca“.

„Sve to nas je podstaklo da uredimo ovaj prostor, da stvorimo bolje uslove za naše prodavce i kupce. Takođe, da samim tim obezbjedimo veće kapacitete odnosno prostor koji će biti uređeniji, kao i prodaja, koja pri tom donosi i dodatne prihode za Tržnice i pijace. Kao što vidite ovaj prostor od nekih 8500 kvadrata je asfaltiran. Gradsko preduzece Putevi su završili radove. Radili su pripremne radove bunar, atmosfersku kanalizaciju i asfaltiranje ovog prostora. Kolege iz Agencije za stanovanje su radili betonsku ogradu, zatim će biti sprovedena struja radićemo kancelarije i dodatne toalete, tako da zaista očekujemo jedan lijep i ugodan prostor,“ precizirala je Jovović.

Higijena pijaca u doba pandemije na visokom nivou

U Tržnicama rade na realizaciji projekta zatvorenih tezgi nakon čega ide i procedura javne nabavke u vrijednosti od 100 hiljada eura. Tezge će budući prodavci moći da zakupe na dnevnom i mjesečnom nivou u zavisnosti od interesovanja. U tim i sličnim projektima ne zaostaju u Tržnicama ni u godini pandemije. U Tržnicama ističu da su neke pijace radile, a neke ne, u prvom talasu pandemije. Posebno u ovim okolostima posebno se vodi računa o higijeni pijaca.

„Pijace su zasta bezbjedno mjesto trgovine. Ono što jeste opasnost je od početka nas motivisalo je dodatni napor da broj ljudi koji rade i cirkuliše u prostoru funkcioniše na svim pijacama. Od početka smo i mi i Glavni grad bili svjesni te opasnosti. Međutim, čini se da je posao dobro odrađen, po tome kako naši potrošači to i vide. Od prvog dana smo se trudili da za sve mjere konsultujemo sve one koje su nadležni za nešto što nam nije bilo jasno ili smo sami imali ideju kako da unaprijedimo i obezbjedimo veću sigurnost da to i sami uradimo“, precizirala je Jovović.

Građani pozdravili akciju „Kesa je više previše“

Akcija „Kesa je više previše“ je pokrenuo Glavni grad, sa ciljemn zaštite životne sredine u smislu zamjene plastičnih kesa sa cegerim, koje su zaposleni u Tržnicama dijelili kupcima u pijačnim objektima. Interesovanje građana za ovom akcijom je bilo veliko.

„Prethodnih vikenda smo na u TC Pobrežje i Forum realizovali akciju. Glavni grad obezbjeđuje cegere, jer prosto je cilj da nekako nametnemo i podsjetimo da kese treba što više izjegavati da treba čuvati životnu sredinu i da cegeri treba da budu nešto čime ćemo biti opremljeni kada krenemo u trgovinu. Iako je interesovanje bilo veliko, uvijek predstavlja ograničen broj cegera. Najviše nam znači to što su sugrađani pohvalili akciju i što cijene taj trud i da će se truditi i sami da u buduće, što manje koriste kese, a što vise cegere“, objasnila je za Portal Podgorica.

Upitno održavanje pijačnih manifestacija

Godinama u nazad Trznice i pijace su bile poznate među našim sugrađanima kao glavni „krivci“za oživljavanje podgoričkih pijaca, organizovanjem brojnih manifestacija od Dana šipka, Dan hljeba , novogodišnjih bazara i slično. Međutim, u godini pandemije je to upitno.

„Kako je uobičajeno bilo, imali smo Dan šipka, ali moram reći da mnogi proizvođači domaćih proizvoda i rukotvorina, koji su dolazili ranije na naše manifestacije, su pijacu prepoznale po dobrom mjestu trgovine i oni sami odlaze i zakupljuju tezgu na našim pijacama. To je jedan zaista dobar pokazatelj da su sve naše manifestacije opravdale svoj cilj“, kazala je Jovović.

Dosta posla do kraja godine i izazova sa pandemijoma za zaposlene u Tržnicma ne sprečava da unapređuju pijacne usluge i objekte.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja